top of page

Lag din egen julebrus - slik gikk det da vi lagde vår egen!

  • Forfatterens bilde: Julebrustest.no
    Julebrustest.no
  • 4. okt.
  • 2 min lesing

Oppdatert: 1. nov.

Julebrus er en av de mest elskede drikkene i juletiden. Den sprudlende smaken og de festlige fargene gjør den til en perfekt følgesvenn til julemiddagen. Men har du noen gang tenkt på å lage din egen julebrus hjemme? Det er enklere enn du tror, og det gir deg muligheten til å tilpasse smaken akkurat slik du vil ha den.


Slik gikk det da vi ville lage vår egen julebrus:


Disclaimer:

Vi har ingen spesiell kunnskap om å lage brus, og har ikke noe spesialutstyr - her forsøker vi å lage en brus (dvs en base som vi blander ut med kullsyreholdig vann) på vårt egen kjøkken. Dette kan uten tvil gjøres mer profesjonelt om man har utstyr og kunnskap til det.


Oppskrift på vår hjemmelagde julebrus

Ingredienser
  • 6 dl vann (uten kullsyre)

  • 4 dl brunt sukker

  • 2 dl hvitt sukker

  • 1 ts vaniljesukker

  • 2 ss mørk sirup

  • 1/4 ts lakrispulver

  • 2 kanelstenger

  • 1 ts hel nellik

  • 3 stjerneanis

  • 1 ts kardemomme

  • 3 ts maltekstrakt

  • 100 g fersk ingefær

  • 200 g kirsebær (vi brukte frosne)

  • 1/2 ts bringebærekstrakt (kan erstattes med bringebærsyltetøy)

  • 2 ss sitronsaft

  • skall av 1 appelsin

  • 2 dråper mandelessens

  • Kullsyrevann til å blande ut med  - lag med kullsyremaskin eller kjøp ferdig kullsyrevann


bilde av ingrediensene som er i listen med ingredienser

Fremgangsmåte


1.

Ha vann, brunt og hvitt sukker, vaniljesukker, sirup, lakrispulver, kanelstenger, nellik, kardemomme , stjerneanis, maltekstrakt og skivet ingefær i en kjele.


Varm opp til kokepunktet under omrøring, og la det småkoke i ca. 5 minutter.


Blanding av ingredienser i en kjele som varmes opp

2.

Tilsett sitronsaft, appelsinskall, bringebæreddik og kirsebær og kok videre i ca 8 minutter.

videre blanding av ingredienser i en kjele hvor innhold kokes og røres sammen, nå også med kirksebær


3.

Sil blandingen gjennom en fin sil, klede eller kaffefilter.


Avkjøl helt – ha i mandelessens når den er helt kald.

basen siles i et filter som står over en kjele


Hell på flaske om ønskelig

en flaske fylles ved hjelp av en trakt



5. Servering

Bland basen for julebrus med vann med kullsyre, Prøv med forholdet 1 del julebrusbase og 4 deler kullsyrevann og smak deg fram til hva du liker.


Hell julebrusen i glass og pynt f,eks med skiver av sitrusfrukt eller kanelstenger.


Resultatet

Slik så basen ut før den blandes med kullsyrevann:

to flasker med patentkork , flaskene inneholder base for julebrus i en mørk rød farge

Og endelig er julebrusen klar til å smakes!

En flaske med base for julebrus i mørk rød farge ved siden av et glass med stett med en blanding av base for julebrus og kullsyrevann. Fargen er lysere rød og det er synlige bobler. Glasset er pyntet med en skive tørket appelsin.
Det ferdige resultatet!


Konklusjon:

Det er gøy å eksperimentere med smaker. Noen smaker kom godt fram, andre ble gjemt i den totale blandingen. Resultatet var en julebrus som var bedre enn mange av de mer kunstige variantene på markedet, men det er stort forbedringspotensiale før dette blir en favoritt hos oss. Vi ville gitt oss selv karakter 3 av 6 - prøv gjerne selv, endre oppskriften og ta med de smakene du ønsker skal være i din julebrus!

 
 

 

© 2025 by julebrustest.no

 

bottom of page