Lag din egen julebrus - slik gikk det da vi lagde vår egen!
- Julebrustest.no

- 4. okt.
- 2 min lesing
Oppdatert: 1. nov.
Julebrus er en av de mest elskede drikkene i juletiden. Den sprudlende smaken og de festlige fargene gjør den til en perfekt følgesvenn til julemiddagen. Men har du noen gang tenkt på å lage din egen julebrus hjemme? Det er enklere enn du tror, og det gir deg muligheten til å tilpasse smaken akkurat slik du vil ha den.
Slik gikk det da vi ville lage vår egen julebrus:
Disclaimer:
Vi har ingen spesiell kunnskap om å lage brus, og har ikke noe spesialutstyr - her forsøker vi å lage en brus (dvs en base som vi blander ut med kullsyreholdig vann) på vårt egen kjøkken. Dette kan uten tvil gjøres mer profesjonelt om man har utstyr og kunnskap til det.
Oppskrift på vår hjemmelagde julebrus
Ingredienser
6 dl vann (uten kullsyre)
4 dl brunt sukker
2 dl hvitt sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss mørk sirup
1/4 ts lakrispulver
2 kanelstenger
1 ts hel nellik
3 stjerneanis
1 ts kardemomme
3 ts maltekstrakt
100 g fersk ingefær
200 g kirsebær (vi brukte frosne)
1/2 ts bringebærekstrakt (kan erstattes med bringebærsyltetøy)
2 ss sitronsaft
skall av 1 appelsin
2 dråper mandelessens
Kullsyrevann til å blande ut med - lag med kullsyremaskin eller kjøp ferdig kullsyrevann

Fremgangsmåte
1.
Ha vann, brunt og hvitt sukker, vaniljesukker, sirup, lakrispulver, kanelstenger, nellik, kardemomme , stjerneanis, maltekstrakt og skivet ingefær i en kjele.
Varm opp til kokepunktet under omrøring, og la det småkoke i ca. 5 minutter.

2.
Tilsett sitronsaft, appelsinskall, bringebæreddik og kirsebær og kok videre i ca 8 minutter.

3.
Sil blandingen gjennom en fin sil, klede eller kaffefilter.
Avkjøl helt – ha i mandelessens når den er helt kald.

Hell på flaske om ønskelig

5. Servering
Bland basen for julebrus med vann med kullsyre, Prøv med forholdet 1 del julebrusbase og 4 deler kullsyrevann og smak deg fram til hva du liker.
Hell julebrusen i glass og pynt f,eks med skiver av sitrusfrukt eller kanelstenger.
Resultatet
Slik så basen ut før den blandes med kullsyrevann:

Og endelig er julebrusen klar til å smakes!

Konklusjon:
Det er gøy å eksperimentere med smaker. Noen smaker kom godt fram, andre ble gjemt i den totale blandingen. Resultatet var en julebrus som var bedre enn mange av de mer kunstige variantene på markedet, men det er stort forbedringspotensiale før dette blir en favoritt hos oss. Vi ville gitt oss selv karakter 3 av 6 - prøv gjerne selv, endre oppskriften og ta med de smakene du ønsker skal være i din julebrus!




